Din cele mai vechi timpuri, pe plaiurile cunoscute azi ca Dealu Mare, a existat o tradiţie a cultivării viţei-de-vie şi a producerii vinului, strâns legată de viața religioasă și culturală a comunității, vinul reprezentând un element esențial în cultul creștin, dar și în economia și istoria localităților din această regiune.
Încă din secolul al XV-lea, mai multe mănăstiri din Ţara Românească dețineau suprafețe întinse cultivate cu viţă-de-vie, în zona cuprinsă între Chiţorani, Valea Călugărească, Urlaţi şi Ceptura, stăpânire atestată documentar în anul 1527 de toponimul „Valea Călugărilor“. De-a lungul timpului, moșiile mănăstirilor au fost întărite de voievozii și boierii credincioși, iar suprafața cultivată cu viță-de-vie a crescut prin donații și noi achiziții. Întăririle domnești erau adesea însoțite și de o scutire de plată a „vinăriciului”, adică a impozitului către domnie pe producţia de vin.
În cultul creștin, vinul este utilizat la Sfânta Liturghie, la săvârşirea Tainei Sfintei Cununii, la sfințirea bisericilor, la înmormântări şi parastase, dar și la diferite ierurgii, precum Litia, alături de alte roade ale pământului aduse de credincioși în faţa lui Dumnezeu.
„Sfânta Euharistie este Taina în care, sub chipul pâinii şi al vinului, se împărtăşeşte credincioşilor Însuşi Trupul şi Sângele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci, înfăţisându-se, totodată, real şi nesângeros Jertfa de pe Cruce a Mântuitorului.”
Metodele de producere a vinului liturgic, cunoștințele părinților de altădată s-au transmis din generație în generație până în zilele noastre.
„Via Domnului” reamintește această istorie îndelungată, trăită și păstrată cu sfințenie în mănăstirile ortodoxe românești, care au avut un rol esențial în transmiterea tradițiilor viticole de-a lungul secolelor.
Povestea noastră începe cu peste 300 de ani în urmă, într-un mic așezământ monahal, nu departe de Ploiești, pe malul stâng al Cricovului Sărat. La câteva sute de metri de Urlați, la Jercălăi, călugării trimiși să viețuiască în schitul cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” se îngrijeau de moșiile cultivate cu viță-de-vie ale mănăstirii boierești Verbila. Când mănăstirea a fost deposedată de toate proprietățile, în 1863, după secularizarea lui Cuza, schitul a fost închis și tradiția întreruptă pentru o vreme. În anul 1956, prin purtarea de grijă a Patriarhului Justinian Marina, în preajma ruinelor vechiului lăcaș, a fost montată biserica de lemn de la Lueriu-Reghin a Reginei Maria, adusă de la Castelul Bran, județul Brașov. Tot atunci, au fost așezați aici trei călugări basarabeni, reluându-se astfel tradiția viețuirii monahale și a cultivării viței-de-vie.
De atunci, la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Jercălăi, tradiția veche de secole a cultivării viței-de-vie și a producerii vinului pentru necesitățile liturgice în această regiune a fost reluată și perpetuată până în zilele noastre.
Pentru a duce mai departe tradiția producerii vinului liturgic și pentru a valorifica rodul viilor aflate în proprietatea unor mănăstiri ce aparțin de Arhiepiscopia Bucureștilor, în 2009, a fost înființată Cooperativa Agricolă „Via Domnului”. De atunci, au fost modernizate suprafețele viticole, s-au adoptat practici agricole durabile, s-au accesat fonduri europene pentru construcția unei crame moderne în 2011, s-au achiziționat echipamente și tehnologii noi, s-a restaurat din fonduri proprii o clădire arhierească, de la 1907, și s-a construit o altă clădire, Casa „Aroma Viilor”, care, împreună, să permită oenoturismul.
„Am investit în vie, punând în valoare patrimoniul viticol, am investit în tehnologie, păstrând integral tradiția părinților de altădată și a oamenilor care au știut să facă vinuri de calitate, și, cel mai important lucru, am investit în oameni”, spune părintele protosinghel Petru Ungureanu, starețul Mănăstirii Jercălăi și consilier eparhial la Sectorului agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Membrii cooperatori: Arhiepiscopia Bucureștilor, Mănăstirea Ceptura, Mănăstirea „Sfânta Maria”-Jercălăi, Mănăstirea „Sfântul Nicolae”-Chițorani și Mănăstirea Turnu.
Suprafața viticolă totală este de 48,5 ha, repartizată pe trei plaiuri viticole: Chițorani – 12 ha; Jercălăi – 7,75 ha; Ceptura – 28,7 ha.
Așa cum viticultorii își împart anii în „buni” sau mai puțin „buni” pentru recoltele lor, pentru Crama „Via Domnului”, anul 2023 a fost un an excepțional, în care planurile de viitor au devenit certitudini. Iată câteva dintre acestea:
– 2023 este anul în care s-a implementat proiectul de „MODERNIZARE ȘI EXTINDERE UNITATE DE PRODUCȚIE VINIFICAȚIE”, derulat prin Programul Naţional de Sprijin în Sectorul vitivinicol 2019-2023 și finanțat din Fondul European de Garantare Agricolă prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Investiția are ca obiective principale creșterea capacităților de producție și depozitare, modernizarea activității prin achiziția de echipamente și utilaje tehnologice noi și amenajarea unor spații de prezentare și degustare.
Prin acest proiect se construiește o cramă nouă, de tip „cetate”, o clădire modernă, eficientă și bine structurată, a cărei arhitectură amintește de imaginea clădirilor în stil brâncovenesc, specifică zonei Munteniei.
– De asemenea, în anul 2023 a fost creat un produs unic la nivel național – Ierbar, Pelin de Jercălăi, o băutură pe bază de vin, aromatizată cu 33 de plante din flora spontană a regiunii Dealu Mare.
Tot în acest an, a fost lansată pe piață și categoria de vin D.O.C. „Via Domnului”-Ediție Limitată, cu sortimentele Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc baricat, Chardonnay baricat, Merlot rozé, Fetească Neagră baricat, Cabernet Sauvignon baricat.
Cu o experiență bogată, câștigată în cramele românești și în cele din Franța și America de Sud, din 2023 s-a alăturat echipei „Via Domnului” unul dintre cei mai buni specialiști din țara noastră în ceea ce privește fabricarea de vinuri sănătoase, naturale, oenologul Claudiu Porumb.
„Vinul bun ia naștere într-o vie bună, dar se desăvârșește în cramă, ținând pasul cu tehnologia și respectând consumatorul.”
Când nu slujește în biserică, în grija părintelui Aurelian Dragu se află viile Cooperativei Agricole „Via Domnului”, din rodul cărora se obține vinul liturgic, un vin de calitate, natural, pentru care se muncește cu mare grijă întregul an.
„Producerea vinului începe toamna cu aratul viei, continuă cu tăiatul viței pentru rodire, cu lucrările care se fac în tot cursul anului și se încheie cu cel mai frumos moment, recoltatul.”
2024 © Cooperativa Agricolă "Via Domnului". Toate drepturile rezervate.
*reducerea nu se aplică pachetelor cu prețul deja redus.