Vinuri de aur de la Via Domnului

Ajunsa anul acesta la cea de-a cincea editie, competitia de vinuri Premiile de Excelenta Vinul.Ro, eveniment desfasurat in perioada 12-15 noiembrie, la Casa Vernescu din Bucuresti, a avut ca principale obiective, pe langa o evaluare profesionista si cat mai obiectiva a ofertei de vinuri din Romania, si concentrarea pe obtinerea unor efecte cat mai mari in zona comerciala si de promovare a vinului.

Deoarece in acest moment industria autohtona de vinuri pare sa aiba o reala nevoie de cunoastere si de promovare pe piata interna, cele 335 de vinuri aliniate la start au fost analizate de o comisie formata majoritar din specialisti si comunicatori din Romania (degustatori romani, somelieri, bloggeri de profil si manageri de magazine specializate si restaurante), acestia fiind ghidati in cele patru zile de jurizari de catre patru specialisti straini.

In premiera, concursul Premiile de Excelenta Vinul.Ro a fost impartit in trei sectiuni distincte: retail (destinata vinurilor cumparate direct de pe rafturile magazinelor de catre organizatori), non-retail (sectiune in care au fost analizate vinurile inscrise direct in concurs de catre producatori si importatori) si o sectiune En primeur pentru vinurile neimbuteliate inca, dar disponibile exclusiv catre restaurante si magazine specializate. In aceasta a treia sectiune a competitiei, juratii au evaluat probe de tanc, vinuri care inca nu au fost imbuteliate si care nu au, inca, un traseu comercial clar stabilit.

Medaliat cu Aur la Premiile de Excelență Vinul.ro 2013

Clasificarea probelor din cele trei sectiuni ale competitiei s-a realizat pe serii, in functie de criterii precum palierele de pret, culoarea vinului, tipul de vin, soi, an de recolta si rest de zahar. Identitatea vinurilor analizate in cadrul concursului a ramas secreta pana la calcularea punctajelor finale.

Degustarile pentru toate seriile s-au realizat in orb, garantandu-se un anonimat total al probelor, singurele indicii prezentate juratilor fiind anul de recolta, tipul de vin si categoria de pret. Sesiunile de degustare s-au desfasurat pe parcursul a patru zile – ultima, dedicata redegustarilor vinurilor apreciate peste 80 de puncte, juriul concursului fiind impartit in comisii a cate cinci sau sase membri fiecare.

Vinurile degustate au fost evaluate urmarindu-se fisa de degustare Vinul.Ro, principalele criterii de jurizare fiind aspectul vinurilor (criteriu eliminatoriu), miros (intensitate, calitate si expresivitate), gust (intensitate, expresivitate, calitate si persistenta) si nota globala. Pentru o mai buna calibrare a juratilor si o analiza mai atenta a probelor, in doua dintre zilele de concurs juratii au avut de degustat unul dintre vinuri de doua ori in aceeasi serie, fara sa cunoasca identitatea acestuia.

113 medalii acordate

Dintre cele 335 de vinuri inscrise in concurs (cu cinci mai putin decat in 2012), 113 probe au primit punctaje de medalii din partea juratilor Premiilor de Excelenta. Anul acesta, mai multi producatori romani, cu performante notabile la editiile anterioare ale acestui concurs, au ales sa nu participe cu probe. Cu toate acestea, numarul de probe s-a mentinut la aproape acelasi nivel ca cel de anul trecut datorita noilor producatori aparuti pe piata din Romania, dar si datorita interesului tot mai crescut al importatorilor de a-si promova oferta. Majoritatea vinurilor analizate la Premiile de Excelenta 2013 au fost din Romania, 285, restul de 50 provenind din Australia, Bulgaria, Chile, Franta, Italia, Republica Moldova si Spania.

In total, in cele trei sectiuni ale concursului, s-au acordat 113 medalii de aur si argint. In sectiunea Non-retail, au fost acordate o Mare Medalie de Aur (vin punctat intre 92,5 si 100), 41 de medalii de Aur (punctaje intre 87 si 92,4) si 44 de Argint (punctaje intre 84 si 86,9), in sectiunea En primeur, 3 medalii de Aur si 6 de Argint, iar in cea dedicata vinurilor cumparate direct de pe raft s-au acordat 4 medalii de Aur si 14 de Argint.

O scadere a mediei concursului in 2013

Pe baza notelor acordate de catre specialistii care au jurizat in cadrul celei de-a cincea editii a Premiilor de Excelenta Vinul.Ro, am realizat o analiza statistica a vinurilor intrate in concurs, in functie de soiuri, producatori, zone de origine, an de recolta, culoare sau pret.

Cele 203 vinuri inscrise direct de catre producatori si importatori in sectiunile Non-retail si En primeur au obtinut anul acesta o medie de 79 de puncte, comparativ cu o medie de 83,4 puncte inregistrata anul trecut, lucru ce indica o scadere a calitatii in acest segment. Tot un regres, mai mic de aceasta data, se simte si in segmentul de retail, vinurile din aceasta categorie (132 de etichete) avand o medie de 77 de puncte, fata de 78, in 2012.

La editia de anul acesta, cel mai bine apreciat vin din intreg concursul a fost Sauvignon Blanc Liliac The Wine of Transylvania 2012 (AmbWine/Liliac Winery), punctat de juratii concursului la 92,5 puncte. Foarte aproape de Marea Medalie de Aur au fost si vinurile pde rosii retailMontepulciano Marina Cvetic 2008, Ludi Offida Rosso 2008 (Italia) si Grasa de Cotnari 1984 (Cotnari),

intre 92 si 92,3 puncte. Partea superioara a clasamentului vinurilor de HoReCa este completata de un pluton de vinuri cu punctaje intre 89,5 si 91, format din: Alira Grand Vin Cuvée 2011, Cabernet Sauvignon Alira Grand Vin 2011 (WineRo), Cabernet Sauvignon Valdivieso Single Vineyard 2010, Monte Gradella 2008 (Italia), Shiraz Lacerta 2012 (Lacerta Winery), Enate Shiraz-Syrah 2007 (Spania), Icewine Purcari 2012 (Rep. Moldova) si Incantation 2009 (Dealu Mare Urlati).

Pe segmentul vinurilor de retail, cel mai apreciat vin a fost Merlot Silk 2011 (Murfatlar Romania), care a obtinut 89 de puncte, in top alaturi de acesta mai aflandu-se si Merlot Vinul Cavalerului 2011 (SERVE), Syrah Cocosul dintre Vii 2012 (Cramele Recas), Cabernet Sauvignon Beciul Domnesc 2009 (Vincon Vrancea), Vinul Cavalerului Rosé 2012 (SERVE), Cabernet Sauvignon Domeniile Ostrov 2012 (Domeniile Ostrov) si Sable Noble Rosu 2011 (M1. Crama Atelier).

Medalii si punctaje medii

In topul producatorilor si importatorilor participanti in functie de medaliile castigate, pe locul intai se afla producatorul Crama Liliac, cu o Mare Medalie de Aur si 4 de argint, distinctii castigate in sectiunile Retail si Non-retail. Acesta este urmat de catre Cotnari, cu 5 medalii de aur si 3 de argint, si WineRo, producator ale carui vinuri au obtinut 4 medalii de aur si una de argint. Au mai castigat medalii de aur Vigna/Petrovaselo, Alma Tim (importator), Lacerta Winery, cate 3 medalii, iar Budureasca, Ecoreca, Nelsand, Crama Musat si Crama Borha, cate doua medalii. Cate o medalie de aur au castigat si producatorii Casa de Vinuri Cotnari, Castel Vinum, Cramele Halewood, Vinaria Purcari (Rep. Moldova), Murfatlar, SERVE, Domeniile Ostrov, Wine Princess, Crama Girboiu, Vincon Vrancea, Crama Oprisor, Vie Vin Vanju Mare, Via Domnului, Senator Wines, Vincon Vrancea, Cramele Recas si Alcovin Macin.

Clasamentul producatorilor in functie de punctajele medii obtinute cu toate vinurile schimba ierarhia de la medalii, aici pe primul loc aflandu-se Vigna/Petrovaselo, producator ale carui vinuri au obtinut o medie de 87 de puncte, urmat fiind de Via Domnului, cu o medie de 85 de puncte, Lacerta Winery, Domeniile Dealu Mare Urlati si Casa de Vinuri Cotnari, cu o medie de 84 de puncte, Wine Princess, Domeniul Coroanei Segarcea si Crama Liliac – 83 de puncte. Bine apreciate au mai fost si vinurile de la SERVE si Budureasca, acestea obtinand o medie de 82 de puncte.

Raportul calitate/pret la raport!

Anul acesta, in cadrul analizei bazate pe rezultatele concursului Premiile de Excelenta am realizat in premiera o ierarhie a producatorilor romani in functie de raportul calitate/pret al vinurilor inscrise. Pentru calcularea acestui indice pentru un anumit producator am raportat media obtinuta de toate vinurile sale la pretul mediu, de lista, in cazul vinurilor non-retail si de raft, pentru vinurile de retail. Indicele raportului calitate/ pret pentru vinurile de retail a fost anul acesta 3,29, la un punctaj mediu de 77 de puncte si un pret mediu de 23,36 lei.

La vinurile de HoReCa, incluzand aici si etichetele de import, indicele calitate/pret a fost de 2,5, rezultat in urma raportarii punctajului mediu de 79 de puncte la pretul mediu de 30,41 lei. Producatorii care s-au facut remarcati printr-un raport calitate/pret decent in sectiunea de retail au fost Vincon Vrancea, Cramele Recas, Murfatlar, Jidvei, Cramele Halewood, Crama Oprisor, Budureasca si SERVE.

Clasamentul in functie de raportul calitate/pret pe segmentul HoReCa ii are pe primele locuri pe SERVE, Alcovin Macin, Domeniile Ostrov, Crama Girboiu, Vinarte, Avincis, Casa de Vinuri Cotnari si Budureasca. O alta concluzie ce poate fi trasa in urma analizarii acestor date arata o crestere evidenta a preturilor vinurilor, vizibila mai ales in retail, segmentul de pret 2-3 euro practic disparand.

Ce soiuri au punctat mai bine?

Analiza celor mai bine notate soiuri din concurs arata o schimbare fata de modul de vinificare al producatorilor romani. Comparativ cu editiile anterioare, cand majoritatea vinurilor inscrise erau mono-varietale, anul acesta nu mai putin de un sfert (72 de etichete) din probele inscrise a fost format din vinuri realizate prin cupajarea a doua sau mai multe soiuri.

De asemenea, fata de anul trecut, cand soiurile albe au dominat aceasta ierarhie, de aceasta data la putere sunt soiurile rosii, acest fapt putand fi explicat prin faptul ca recoltele 2011 si 2012 au fost propice soiurilor albe. O surpriza placuta o reprezinta aparitia pe primul loc al acestui top a vinurilor din soiul Shiraz, cele 10 exponente prezente in jurizare avand o medie de 82,7 puncte.

O buna constanta au avut-o si vinurile din Cabernet Sauvignon (40 de etichete, medie – 79,8 puncte), Feteasca Neagra (31 de vinuri, medie – 79,8), Chardonnay (77,8 puncte, 18 vinuri inscrise), Merlot (77 puncte, 21 de vinuri inscrise) si Sauvignon Blanc, cu o medie de 76,2 puncte pentru 29 de etichete. Vinurile din Feteasca Alba si Muscat Ottonel au punctat cel mai putin, mediile ridicandu-se la 71,5 puncte, respectiv 64,7. Comparand mediile de anul acesta cu cele de la editia anterioara, se simte o scadere destul de mare a punctajelor vinurilor din Pinot Noir si Riesling.

Profil de medalii: sec, cu peste 14% vol. alc. si cu DOC

Ierarhizarea vinurilor intrate in concurs in functie de indicatia geografica arata ca vinurile cu Denumire de Origine Controlata au obtinut o medie mai mare (79 de puncte) decat cele cu Indicatie Geografica, a caror medie a scazut comparativ ce cea de anul trecut cu aproape 2 puncte – 75,2 puncte. Vinurile cu Denumirea de Origine Controlata Cotnari au obtinut cea mai mare medie, 82,6 puncte, urmate de vinurile cu DOC Dealu Mare – 81,8 puncte, DOC Murfatlar – 78,4 puncte, DOC Cotesti – 78 de puncte si DOC Jidvei – 74 de puncte. In clasamentul IG-urilor, pe primele trei locuri se afla: Colinele Dobrogei (82 de puncte), Dealurile Vrancei (80,1 puncte) si IG Dealurile Munteniei (79 puncte).

O ierarhie pe criteriul tarii de provenienta a vinurilor inscrise arata in felul urmator: cele mai mari medii le-au obtinut vinurile din Italia, cu 83,4 puncte, urmate de vinurile din Spania (o medie de 82,5 puncte), Chile (81,8 puncte), Franta si Australia (cu 80,9 puncte), Romania (78,4 puncte), Bulgaria (77,4) si Republica Moldova (68,7 puncte).

Comparativ cu editia de anul trecut, cand vinurile dulci au fost mai bine vazute pe medie decat celelalte, anul acesta vinurile seci au realizat o medie de 78,4 puncte, fiind pe primul loc intr-un clasament bazat pe acest criteriu, urmate de vinurile demiseci, cu 76,8 puncte, demidulci, cu 74 de puncte si de cele dulci, cu 67,6. Ierarhizarea vinurilor in functie de concentratia alcoolica indica faptul ca vinurile cu nivel ridicat de alcool sunt mai apreciate, vinurile cu 14-15% vol. alc. avand o medie de 81 de puncte, in timp de categoria vinurilor cu 13% vol. alc. a strans o medie de 77,8 puncte. Vinurile sub 12% vol. alc. au avut o medie de 78 de puncte.

Sursa: Vinul.ro